ANNA & TROND - 28.08.99

Meny

Til laks åt alle det kan seg gjæra ----! ?

Sitronmarinert laks
Vin: Cinzano Riserva

Laksepaté
Vin: Cassilero del Diablo

Fin festsuppe
Vin: Glenloth

Norsk laks i peppersaus
Vin: Bardolino Classico

Sautert norsk laks
Vin: Nottage Hill

Laksemoussé
Vin: Dopff & Irion

En frisk en
Tilbehør: kaffe/te avec
 


Oppskrifter:

SITRONMARINERT LAKS:

Tre tynne lakseskiver pr person
Sitron 
Olivenolje
Nykvernet pepper
Nykvernet salat
Rucculasalat

1. Skjær løvtynne skiver fersk laks. Legg ut over porsjons-/serveringsfatet.
2. Press sitonsaft over slik at den dekker laksen
3. Pensle med god olivenolje
4. Legg en bunt rucculasalt på laksen.
5. Kvern på pepper og havsalt - og server sammen med kaviar-crème

Kaviar-crème:
1 boks rød kaviar
1 boks crème fraiche
Gressløk
1/2 ts sukker
Saften av en kvart sitron
Kvernet pepper

1. Pisk crème fraiche så stiv som mulig
2. Rør inn kaviar, gressløk, sukker sitronsaft og pepper.

LAKSEPATÈ:

500 g laksefilet
100 g rensede reker
1 liten løk
1 bunt dill
1 1/2 ts salt
1 krm hvit pepper
2 1/2 dl husholdningsfløte
1 tykk skive loff

Legg loffen i bløt i fløte ca 10 min.

Mal fisken og halvparten av rekene, løk, dill, salt og pepper 2 ganger. Spe med følte/loff i 2-3 omganger. Rør godt mellom hver gang. Ha halvparten av fiskedeigen i smurt aluminiumsform (ca 1,5 liter), fordel resten av rekene jevnt over. Legg resten av fiskedeigen over. Dunk formen noen ganger i kjøkkenbenken for å unngå luftblærer i patèen. Stek patèen i vannbad ved 125 grader i 45-50 min. Avkjøles før den hvelves.

FIN FESTSUPPE (6 PERS)

1 kg fisk - rød og hvit
4 middels store poteter
2 løk
1 liten sellerirot
2 ss olje
2 l vann
400 g små tomater el 1 boks hermetiske
salt og pepper etter smak
persille

Skjær grønnsakene i små terninger. Fres dem noen min i olje. Tilsett vann og la suppen få et oppkok. Dypp tomatene i kokende vann og flå dem. Legg dem i suppen. Tilsett fisken skåret i biter og la det hele trekke til fisken er ferdig. Smak til med salt og pepper. Dryss persille over og legg evt noen pillede reker eller blåskjell i. Serveres med brød el flatbrød.

NORSK LAKS I PEPPERSAUS (4 pers)

800 g laksefilet

Saus:
50 g smør
2 ts soyasaus
4 klyper pepper
2 klyper glutamat
2 ts salt
2 ts sukker
4 ts potetmel

Stek laksen uten skinn, gyllen. Ta den av platen og hold den varm. Smelt smøret ved svak varme, tilsett soyasausen og la den godgjøre seg noen min. Krydre med salt, pepper, sukker og glutamat. Jevn sausen med potetmel utrørt i vann. Legg laksen over på varm tallerken og hell sausen over. Serveres på seng av kokt spinat og gulrøtter, samen med ris.

SAUTERT, NORSK LAKS SOM I KINA (4 pers)

800 g fersk laks
3 ss potetmel
litt olje til pensling
5 salatblader
2 gulrøtter

Saus:
3 små chilipepper
2 ss risvin
1 ts salt
4 klyper pepper
4 klyper glutamat

Del fisken i terninger, strø på potetmel og pensle med olje. Tilbered sausen ved å finhakke chilipepper, tilsett deretter salt, pepper, glutamat, risvin og litt vann. Brun laksen lett, ha på sausen og legg blandingen på fat sammen med salatblader og gulrot. Serveres med ris.

LAKSEMOUSSE (12 porsjoner)

500 g laks
1 blokk klar grønnsaksuppe
5 dl vann
4 dl fiskekraft
1 pk lys aspik
2 1/2 dl seterrømme
1 sitron
1/4 ts pepper
2 1/2 dl kremfløte
skiver av røkt laks

Kok fisken i vann tilsatt grønnsaksuppe. Rens og avkjøl fisken. Sil kraften, kok opp 4 dl av den og løs opp aspiken. Mos den kalde fisken med gaffel og bland med rømme. Smak til med sitronsaft og pepper. Stivpisk fløten og bland med fiskemosen og den avkjølte aspiken. Hell blandingen med en gang i porsjonsformer, sett til stivning. Hvelv moussen på fat og kle
porsjonen med røkt laksefilet. Pynt med sitron og dill.

EN FRISK EN ----(Sommerens havrepai med jordbær)

Bunn: 
100 g meierismør
2 ss sukker
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl hvetemel

Fyll:
2 dl crème fraiche
2 ss melis
1/2 ts vaniljesukker
1/2 l jordbær, bjørnebær e l.

Paiform 20 cm i diameter. Stekeovn 200 grader i 15 min. Bland smør, sukker, havregryn og mel og trykk det ut i smurt form. La deigen gå godt opp langs kanten. Stek bunnen og la den bli helt kald. Pisk crème fraiche til lett krem med melis og vaniljesukker. Hell kremen i
paibunnen og legg jordbær over.