GOURMETAFTEN
BRANESVEIEN 8 - 1.11.1997 

Invitasjon:

De celebre matskjønnere:
  • Gunnar & Laila
  • Anne-Lise & Sveinung
  • Sidsel & Peder
  • Anna & Trond
  • Bente & Bjarne
samledes rundt phæstbordet i Branesveien 8 til fældes afnydelse av mat og drikke med præcis oppmøde kl 19.00 med god appetit og i samsvar med etableret etikette:
 
    Appetit (matlyst, mathug) sier den tyske ernæringsfysiolog v. Leyden - er sultens forløper og bestaar i lyst til at spise. Den virker stimulerende som et nydelsesmiddel, og bare synet og lugten av en veltillaget, pent servert mat øker appetitten, om ikke andet saa ved erindringen om smaken av slik mat nydt før.
    God bordskik. Al selskabelighets formaal er jo at skaffe godt humør for sind og mave. Men ofte - især på landet, naar man er buden til middag eller aften - tillater gjesterne at la vente paa sig i baade en og to timer - og man gaar og ærgrer sig med en sulten mave - naar saa maten kommer, er matlysten væk.

    Altsaa præcis med maten, præcis til maten, maten pent servert til rene folk med netop vaskede hænder.

    (FORNUFTIG MATSTEL: DR. Olav Sopp, Olaf Norlis forlag, Oslo 1926)

    gourmet [gorme^], fr., matskjønner
    CAPLEX

    gourmet [gur'me] (fr.), person som skjønar seg godt på fin mat og drikk; raffinert matskjønar.
    NORSK ALLKUNNEBOK

    gourmet feinschmecker, gastronom, gourmand, lekkermunn, matskjønner, vinkjenner (-skjønner).
    KUNNSKAPSFORLAGET - NORSKE SYNONYMER

    gourmet [gurme´] en, fr., vinkjenner, kjenner av god mat og drikke, matskjønner, feinscmecker (s.d.)
    feinscmecker [fai'nsjmekker] en, ty., kresen kjenner, skjønner (jf. gourmet)
    KUNNSKAPSFORLAGET - FREMMEDORDBOK


Meny:

Aperitif:
Pinnemat
Bunratty Mead - the Drink of the High kings of Ireland
The "Honeymoon" Drink
Discovered by the Irish monks in the middle ages, Mead soon made its way into the courts of the Four Kings of ireland and no banquet was complete without it. This honey-based drink was beleived to have powers of virility and fertility, and it became custom for the bride and groom to drink Mead for one full moon after their wedding, hence the word "honeymoon". In Ireland today, it is still a tradition to toast the bride and groom with a glass of Mead when they depart on their honeymoon from the wedding feast.

Forrett:
Avocado naturell
Bigorneux norvégienne
Santa Carolina Chardonnay 1996 - Vinä Santa Ines
In 1875, Mr. Luis Pereira founded Viña Santa Carolina. He and the french enologist, Mr. Germain Bachelet, selected noble grape varietes, such as cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay and Sauvignon Blanc which they planted in the best Chilean valleys known as Maipo, San Fernando and Lontué. These valleys are ideal for growing fine vines due to their climate and soil conditions.

Suppe:
Krema sellerisuppe frå Skjåk
Rosatello I.L.Ruffino
Qesto vino giovane ed elegante ha profumo ricco, immediato, floreale e una solare limpiddezza di gusto. Moderatemente alcolicco è perfetto per i momenti in cui al vino si richiede di accompagnare allegria e spensieratezza.

Hovedrett:
Stekt lammesadel
Fløtebakte poteter med løk
Smørstekte kantareller
Rosenkål
Broccoli
Tyttebær
Pickles
Biala Cabernet Sauvignon 1994 - Vinprom Russe
Biala Cabernet Suvignon er en fyldig rødvin fra Russe-distriktet. Dette ligger like nord-øst i Bulgaria, ved elven Doanau. Fargen er dyp rød, den har god friskhet med et diskret eikepreg.
 

Dessert:
Camembert med konjakk
Fiin gammel portviin - Finest Tawney
Fiin Gammel er en rik og kraftig portvin av tawney-typen. Denne utsøkte portvin er fremstilt av druer dyrket langs Douro-elvens øvre løp. Sin fornemme karakter har den fått gjennom omsorgsfull pleie og mange års utvikling på eikefat.Dette har gitt en portvin med nøttebrun farge og utsøkt aroma, elegant sødempreget og med lang, aromatisk ettersmak.
 

Kaffe avec:
Prinsessens bløtkake
LARSEN V.S.O.P. - Les Cognac des Vikings


Oppskrifter:
Avocado naturell

Fogtdals matleksikon s. 55
    Til 4 personer:

    2 store, modne avocadoer

    Marinade:
    ca. 1 ss vineddik
    4 ss olivenolje
    salt, pepper

  1. Skyll og tørk avocadoen. Del den i to på langs og fjern forsiktig stenen.
  2. Rør sammen vineddikk og olivenolje, salt og pepper.
  3. Servér de halve avocadoene med marinaden. Spis fruktkjøttet med en dessertskje eller teskje direkte ut av skallet.


Strandsnegler
Les meilleur recettes de bretonnes s. 6

    400 g strandsnegler

    Court-Bouillon:

    3 dl sjøvann eller saltvann
    3 dl hvitvin
    1-2 ss hvitvinseddik
    1 klype sukker
    2-3 fedd hvitløk
    1 krydderbukett (timian, laurbær, persille, fenikkel)
    pepper
     

  1. Kok opp buljongen med krydder og la den trekke i 30 minutter.
  2. Tilsett sneglene og kok opp på nytt og la det koke i ca 20 minutter.
  3. Serveres med loff og godt smør - ikke glem sneglegaflene.

Stekt lammesadel
Det gode norske kjøkken s. 204


 
    Til 8 personer:

    2-21/2 kg lammesadel
    1/ ts salt
    persille
    hvitløk
    2 ss smør eller margarin

    Saus:

    ca. 5 dl vann eller kjøttkraft
    4-5 ss hvetemel til jevning

    OVNSTEMPERATUR:    175o
    STEKETID:                    ca. 11/2 - 2 timer (indretemperatur 82o)

  1. Stell kjøttet, tørk det godt. Ta bort de harde hinnene på ryggen.
  2. Spekk sadelen med persille eller gni den inn med hvitløk som lammestek, gni den med salt og pensle med smør hvis den er mager.
  3. Legg sadelen med ryggsiden opp på rist over langpannen. (Stikk inn kjøttermometeret.) Man kan slå 1 dl kokende vann i langpannen, så sjyen ikke blir brent.
  4. Stek sadelen uten å øse eller spe mer. Kok Pannen ut med vann eller kraft. Sil sjyen i en bolle og skum av fettet.
  5. Jevn sjyen med hvetemelsjevning. Kok den 5-10 minutter. Smak til.
  6. La sadelen stå litt før den skjæres opp.
  7. Skjær fileten fra benet og skjær kjøttet i skiver tvers over. Legg kjøttet tilbake på benet og server hele sadelen på fat.
  8. Serveres med sjy eller saus, poteter, kokte grønnsaker, sopp, løk og rå eller stekte tomater, bladsalat og ripsgelé, tyttebærsyltetøy og pickles.

Fløtebakte poteter med løk
I Roald Dahls kjøkken  s. 113 
    Til 6-8 personer:

    1 kg melne poteter
    2,5 dl melk
    2,5 dl fløte
    1 stor løk, hakket
    salt og hvit pepper
    smør
    1 fedd hvitløk

  1. Skrell og skjær potetene i skiver.
  2. Ha potetene i en kjele med melk, fløte og løk.
  3. Tilsett salt og pepper.
  4. La det småkoke i 10 minutter. Rør av og til. Tilsett mer melk hvis nødvendig.
  5. Smør en ildfast form og gni den med hvitløk. Fordel potetblandingen i formen. Stekes ved 180o i en time. Serveres straks

Camembert med konjakk
Fogtdals matleksiokon s.
    Til 4 personer:

    1 hel camembert
    ca 1 dl konjakk

    Arbeidstid ca 5 min
     

  1.  Legg en hel, moden camembert på et serveringsfat
  2. Stikk forsiktig noen huller i den med en stor gaffel og drypp litt av konjakken over. La camemberten ligge og trekke kjølig i ca. 10-15o.
  3. Gjenta dryppingen mange ganger og la det gjerne skje i løpet av en hel dag. Camemberten skal ha suget opp all konjakken mellom hver gang.


Prinsessens bløtkake
Det gode norske kjøkken  s. 352

 
    1 porsjon sukkerbrød

    Krem:
    3 dl tynn fløte
    2 eggeplommer
    1 ss sukker
    2 ts potetmel eller maisenna
    2 plater gelatin, bløtet
    2 dl kremfløte
    2-3 ts vaniljesukker

    Pynt:
    300g marsipan
    grønn konditorfarge
    melis
     

  1. Lag sukkerbrødet.
  2. Bland tynn fløte, eggeplommer, sukker og mel til kremen.
  3. La kremen tykne over svak varme. Tilsett gelatinen.
  4. La kremen avkjøles, men ikke bli stiv.
  5. Bland i den piskede kremfløten og la kremen tykne.
  6. Del kaken i 2 bunner. Legg bunnene sammen, med halvparten av kremen innimellom.
  7. Legg resten oppå og smør også litt krem rundt kanten.
  8. Farg marsipanen og kjevl den - gjerne mellom to stykker plastfolie - til en sirkel stor nok til å dekke hele kaken.
  9. Ta av den øverste folien og hvelv marsipanen over kaken ved hjelp av den andre folien.
  10. Trykk marsipanen til rundt kanten og jevn den til.
  11. Marsipan som er blitt til overs, kan rulles til en smal remse og legges rundt kanten.
  12. Sikt melis over kaken.