BENTE & BJARNE  - 05.06.99

Meny

Aperitif:
Små munnfuller ved ankomst
Drikke: Junibowle

Hors d'oeuvre
Foie Gras de Canard
Vin: René Barbier

Hors d'oeuvre
Vodkamarinert nordsjøtorsk med rødbeter og pestosaus
Vin: Santa Carolina 1998

Suppe
Sopa de Ajo med sesam- og rosmaringrissini
Vin: Montagny 1'er Cru 1996

Hovedrett
Klassisk trønder-Bacalao med pottebrød
Vin: Marques de Vitoria Reserva 1994

Dessert
Rabarbra & jordbærsuppe
Vin: Noilly-Prat Extra Dry

Kafe avec:
Sitronterte 
Skipper Worse
Marli blåbærlikør
 
 

"Dessa dager som kommer och går, inte visste jag at det var själva livet"


Oppskrifter:

Diverse

Tema: Havets delikatesser, lokale råstoffer, Fusion
Server vann !
- med sitron
- med sitronmelisse/mynte
"Hvitløk er sekstiåtternes ketchup"

Aperitif

Snittefatet (Havets delikatesser - rødpermen s. 10)
Det lille eksklusive (Mesterkokken 20-12)
Små munnfuller ved ankomst (Leve Livet s 13)

"Beholdere":
- bittesmå tomater
- små champignonger
- crustader

Fyll:
- sort kaviar, sitronsaft
- torskekaviar, finhakket rå løk
- lodderogn, finhakket løk, rømme
- fiskboller, sort kaviar, majoner, sitron, dill
- laksetartar, rømme, hakket gressløk, sitronpepper
- peppermakrell, rømme, persille
- røkt ål, eggerøre, tomat, persille
- moset normannaost og konjakk farget lysegrønn med konditorfarge
- tapenade

Drikke: Maibowle

1 håndfull knuste myskeblad og blomster
1 appelsin
1 flaske rhinskvin
1/2 flaske champagne
1 ss sukker

Skjær appelsinen i skiver og legg dem i bunnen av en bolle sammen med mysken og 
sukkeret. Hell rhinskvin over og la det stå et par timer. Ha i champagne og isbiter like 
før servering. (Hans Blekastad, Naturen som spiskammer)

Foie Gras de Canard

Gåseleverpate
- oliven
- spinat

GRISSINI - sesam- og rosmaringrissini (Leve Livet s 13)

Vin: Rosatello, Toscana  kr 94,50
Basis, varenr 861
I.L. Ruffino

Lys rosa farge, middels fyldig, elegant, ren fruktighet. Tørr. Konsumferdig, bør ikke 
lagres.

Vodkamarinert nordsjøtorsk med rødbeter og pestosaus

500g torskefilet
2ss salt
2ss sukker
3 dl vodka
skall og saft av en sitron
dill

Skjær ut alle ben fra torskefileten, bland like deler sukker og salt, strø dette på begge sider av fisken, og la den ligge kaldt i ca 3 timer. Lag så en blanding av vodka, sitronsaft, revet skall av sitronen og finhakket dill.

Ta opp fisken etter 3 timer, skyll den og legg den i marinaden natten over. Skjæres i tynne carpaccioskiver og serveres med kokte rødbeter i terninger og ass. salat blandet med litt sennepsvinagrette.

Innsendt av Vigdis Thomassen

Vin: Montagny 1'er Cru 1997 kr 130,80
Basis, varenr 5718
Cave des Vignerons de Buxy

Strågul farge, god fylde, en del frukt og friskhet. Tørr. Konsumferdig, bør ikke lagres.

Sopa de Ajo

En tradisjonell spansk suppe som hurtig vant innpass i den nye verden. Her ble den servert for ingen ringere enn greven av Valenciana, eier av verdens største sølvgruve i det 17. århundre.

2 ss olivenolje
30 hvitløkbåter
0,6 dl vann
90 g tørkede brødsmuler
1,5 l kyllingbuljong
2 egg

Varm olje i en stor kasserolle over middels varme, ha i hvitløk og sauter under stadig omrøring til den er gyllenbrun, ca 8 minutter. Ha hvitløken over i en mikser, ta vare på oljen.
Kjør hvitløk og vann til mos og sett til side. Brun brødsmulene i oljen som ble brukt til å sautere hvitløken i. Tilsett kyllingbuljong og den mosede hvitløken og småkok under lokk 15 minutter.
Pisk eggene lett i en bolle. Når suppen kommer til kokepunktet, has eggene i under kraftig pisking. La trekke 3 minutter og server. (6 porsjoner)

GRISSINI - sesam- og rosmaringrissini (Leve Livet s 13)

Vin: Pomorie Chardonnay 1996   kr 79,90
Basis, varenr 13579
Black Sea Gold Pomorie Bulgaria

Lys strågul. God duft av epler, sitrus og tropiske frukter samt behagelig innslag av fat. Elegant anslag med fint chardonnaypreg, lett fedme, fine syrer i finishen. Utrolig mye vin for pengene. Nytes nå, eller innen ett år. (23.04.98) Deilig å drikke som den er, men også en meget bra allround matvin. Meget godt kjøp. Best Buys Int. VSD

Klassisk trønder-Bacalao med pottebrød

Bacalao a la Vizcaina (Godt om Klippfisk - rødpermen)
(for ca 4 personer)

600 g ferdig utvannet og renset klippfisk
1 dl olje
1/2 kg løk
3 ss tomatpuré
1 hel stor boks hermetiske tomater
1-2 røde paprika
ca 1/8 ts kajenne
litt strøkavring

Gi den utvannede fisken et oppkok og rens stykkene for skinn og bein. Del løken i ganske små terninger og surr den i oljen til den er myk og blank. Tilsett tomatpuréen, bland godt. 

Ha litt smør i bunnen av en gryte. Legg renset fisk, tomater i skiver, paprika i skiver, løkblandingen og kajenne lagvis i gryten. Strø litt knust kavring i mellom lagene. Hell over kraften fra tomatboksen. La gryten trekke ved svak varme i 1 1/2 - 2 timer. Smak eventuelt til med salt. Server kokte poteter eller brød til. 

En kan også legge rå poteter i skiver lagvis med det øvrige i gryten. Beregn da ca. 600 g poteter til denne porsjonen.

Vin: Marques de Vitoria Reserva 1993/1994 kr 130,-
Basis, varnr 13003
Bodegas Marqués de Vitoria 
Drikk nå (05.05.98)
       
Mørk rød farge. Nydelig, fatpreget duft med røde og mørke bær, animalske aromaer, tobakk, lakris, lær og vanilje. Flott, markant anslag, tett fruktighet i smaken, en rik vin. Gode fruktsyrer. Middels fyldig, fin animalsk finish. Et perfekt følge til vilt. Godt kjøp. 
Brand Partners 

Rabarbra & jordbærsuppe
(Sommermat s 129 - 4 personer)

250 g rabarbrabiter
250 g friske jordbær
5 dl vann
125 g sukker
saften av 1/2 sitron

Pynt:
100 g squash
100 g gulrot
jordbær
sitronmelisse

Kok rabarbra, jordbær og vann under lokk og på svak varmei 20 minutter. Sil blandingen. Kok opp den silte suppen med sukker. Smak til med sitronsaft. Avkjøl.

Del squash og gulrøtter i små terninger. Ha dem i suppen sammen med noen jordbær like før servering. Pynt med sitronmelisse.

Vin:  Noilly-Prat Extra Dry   kr 145,00
Basis, varnr 355

Sitronterte
(Leve Livet s. 59)

Sitronterte er en av mine absolutte dessertfavoritter og jeg har testet ut et utall oppskriffer. Denne er en innertier, den aller beste jeg vet. Oppskriften er inspirert av den kjente engelske Kokebokforfatteren Deha Smith. Men hun bruker flere sitroner, så hennes kake smaker for surt for meg.

Fordelen med en sånn kake er at den er enkel å servere til mange, den kan gjøres ferdig i god tid og den er så frisk og lett at den passer etter de fleste middagsretter. Det smaker deilig med en klatt créme fraiche til, og selvfølgelig jordbær eller bringebær når det er sesong for det.

Tertebunnen:
175 g hvetemel
40 g melis
75 g usaltet smør
1 eggeplomme - spar også eggehviten
1 ss vann

Sitronfyllet:
3-4 sitroner (avhengig av størrelsen)
6 egg
175 g sukker
2 dl fløte

Ha alle ingredienser til deigen i en matprosessor og kjør til deigen samler seg til en fast klump. Kna litt ekstra på bakebordet, og la deigen hvile kaldt i en halv time før du kjevler den så tynn som mulig. Smør og kle en springform slik at deigen rekker en centimeter over kanten. Prikk kakebunnen med en gaffel og pensle den med lettpisket eggehvite. Stek bunnen midt i ovnen i 20 minutter på 200 grader. Ta ut kakebunnen, og skru ned varmen til 180 grader.

Imens river du skallet av tre sitroner, og presser ut saffen. Bland det med eggene, sukkeret og fløten i en matprosessor, og hell i terteformen. Det letteste er å sette terten halvveis inn i ovnen før du heller røren i, så unngår du den vanskelige balansegangen det er å flytte formen fra benken. Stek kaken i rundt 30 minutter. Den skal fortsatt kjennes myk og «skjelven» når du tar den ut. Den setter seg når den blir avkjølt, og får en deilig konsistens. Kaken må stå minst en time før den serveres, men jeg synes den smaker aller best når den er kjøleskapkald. Hell melis i en sikt og dryss det over like før servering.

Drikke: Skipper Worse

En ny ekslusiv akevitt - Skipper Worse Aquavit er lansert. Alexander Kiellands romanfigur Skipper Worse var en munter levemann, og drikken er tilegnet de muntre menn og kvinner som vet å sette pris på livets goder. 

Til forskjell fra andre akevittyper, er Skipper Worse Aquavit en akevitt som passer godt alene, uten følge av mat. Skipper Worse Aquavit er lagret på gamle sherryfat i over 5 år. Det har gitt akevitten et utsøkt harmonisk preg. Smaken er mild, med et avdempet krydderbilde. I tillegg er den beriket med fine toner av røkt malt som var svært vanlig for akevitter laget på Skipper Worses tid, heter det i en pressemelding. 

Vi tror akevitten har et stort potensial i markedet, fordi den er lokalt forankret og er en ny og anderledes akevitt-type, sier Roar Hasle. 

Skipper Worse Aquavit er laget spesielt for salg i barer og restauranter, og vil også bli å finne i Vinmonopolets bestillingsutvalg (varenr. 39545, kroner 349). I første omgang vil akevitten produseres i 10 000 eksemplarer i Norge, før en vil vurdere om en skal gå inn på andre markeder som også kan inkludere eksportmarkedet. 

Konseptet Skipper Worse Aquavit er utviklet etter idé av reklamemannen Roar Hasle. Destillatør og produktutviklingssjef Halvor Heuch hos Arcus Produkter er ansvarlig for utvikling av akevitten. 16.05.99